Repatriācija uz Latviju

18.09.2017 Irina Štromberga, Juriste

Repatriāciju varētu definēt kā atgriešanās procesu pie „savām saknēm”. Starptautiskajās tiesībās repatriācijas process tiek uzskatīts par „tiesību uz atgriešanos” realizēšanu — personas universālās tiesības pārcelties uz tās valsts teritoriju, kuru šī persona uzskata par savu dzimteni. 

Repatrianta statuss piešķir tā īpašniekam pastāvīgo uzturēšanās atļauju Latvijā, t.i. iespēju pastāvīgi uzturēties Latvijas teritorijā, tiesības strādāt, tiesības brīvi pārvietoties Šengenas zonas ietvaros. 

Saskaņā ar Latvijas Republikas Repatriācijas likumu, repatrianti ir personas, kuras brīvprātīgi pārceļas uz pastāvīgu dzīvi Latvijas Republikā, ja: 

  • viņi ir Latvijas pilsoņi (reģistrēti Iedzīvotāju reģistrā kā pilsoņi un saņēma Latvijas pilsoņa pasi); 
  • viens no radiniekiem taisnā augšupejošā līnijā ir latvietis vai lībietis (līvs). 

Vēl tikai pirms gada repatrianta statuss tika formulēts daudz šaurāk: likuma vecajā redakcijā runa bija tikai par pieteicēja vecākiem vai vecvecākiem, kuru tautība bija „latvietis” vai „līvs”. 

Tiesības pārcelties uz Latviju kopā ar repatriantu ir viņa ģimenes locekļiem: repatrianta laulātajam, repatrianta bērniem un viņu laulātajiem, aizbildnībā vai aizgādnībā esošajām personām un vecākiem, kuri ir sasnieguši Latvijas Republikas normatīvajos aktos noteikto pensijas vecumu vai kuri atrodas repatrianta apgādībā, un kuri iepriekšējā mītnes valstī ir bijusi kopīga mājsaimniecība ar repatriantu vismaz gadu pirms repatrianta statusa pieprasīšanas.  

Svarīgs precizējums repatrianta ģimenes locekļiem: Repatriācijas likuma jaunā redakcija dod iespēju repatrianta ģimenes locekļiem pārcelties uz Latviju divu gadu laikā no attiecīgā statusa saņemšanas. Agrāk bija spēkā noteikums, saskaņā ar kuru viņi varēja iebraukt valstī tikai kopā ar pašu repatriantu. Taču reālajā dzīvē visa ģimene bieži nevar uzreiz pārcelties uz citu valsti, jo nepieciešams nokārtot dažāda veida finansiālas un sadzīves problēmas.   

Juridiskais birojs INLAT PLUS ir gatavs sniegt nepieciešamo palīdzību latviešu pēctečiem, kuri vēlas atgriezties Latvijā: sniegt konsultācijas, sagatavot visus nepieciešamos dokumentus, nodrošināt palīdzību visā repatriācijas procesa gaitā, lai rezultātā varētu saņemt pastāvīgo uzturēšanās atļauju Latvijā.

Aktuāli