Latvijas tirgū ir vieta universāļiem (par kompleksa apkalpošanu)

20.11.2006 Kims Kosmačevs, Telegraf

Latvijas tirgū ir vieta universāļiem

Juridiskā biroja “Inlat Plus” valdes priekšsēdētājs Viktors Koposovs pastāstīja laikrakstam “Телеграф”, kādas ir viņa biroja piedāvātās kompleksa juridiskās apkalpošanas priekšrocības.

— Kas ir kompleksa juridiskā apkalpošana?

— “Inlat Plus” sniedz šo pakalpojumu jau vairāk nekā desmit gadu. Kompleksa juridiskās apkalpošanas īpatnība ir tāda, ka fiziskā vai juridiskā persona vienojas ar mums, pat neatrunājot visu iespējamo darbu spektru.

Kādreiz es sev pateicu, ka mēs varam visu. Protams, tas nav jāsaprot burtiski – neviens netaisās, piemēram, lidot uz Mēness. Mēs esam gatavi strādāt visdažādākajos juridiskajos virzienos: nekustamā īpašuma sfērā, risināt tiesu un notariālos jautājumus, mantojuma lietas u.t.t. Kompleksa juridiskā apkalpošana nozīmē, ka tas klients, ar kuru mēs esam vienojušies par šī pakalpojuma sniegšanu, jebkurā laikā var saņemt juridisko apkalpošanu, neatkarīgi no tā, ar kuru tiesisko sfēru ir saistīta viņa problēma. Ticiet man, problēmas var būt ļoti dažādas, kas ir saistītas ar pavisam atšķirīgām tiesību nozarēm.

— Vai tas tiešām ir iespējams? Teiksim, nekustamā īpašuma tiesības – tas ir viens, bet krimināltiesības vai jūras tiesības – tā jau ir pavisam cita lieta.

— Jā, tas ir iespējams, sākot ar vissvarīgākajiem jautājumiem. Piemēram, kādreiz man piezvanīja viens mūsu klients: “Viktor, palīdziet, es nogalināju cilvēku. Ko man darīt? Palīdziet!”. Tas notika pirms dažiem gadiem, lietas apstākļi bija sekojošie: biznesmenis gāja garām savai vasarnīcai un ieraudzīja, ka kādi cilvēki iznes no tās viņa mantu, t.i. notiek aplaupīšana. Biznesmenim bija tiesības uz ieroča nēsāšanu, viņš uzreiz izņēma pistoli, vairākas reizes izšāva un ievainoja vienu no laupītājiem. Tā kā mūsu klientam toreiz tiešām bija nepieciešama mūsu palīdzība.

Mēs sniedzām viņam sākotnējo konsultāciju par to, kā viņam jārīkojas, nosūtījām pie viņa advokātu. Šī lieta nenokļuva masu informācijas līdzekļos, jo šajā gadījumā netika pārkāptas nepieciešamās aizsardzības robežas. Noziedznieks, kā vēlāk izrādījās, tomēr izdzīvoja, taču ļoti liela nozīme šajā lietā bija mūsu atbalstam, jo mēs konsultējām mūsu klientu, kā jārīkojas pirmās nopratināšanas laikā. Galu galā, viss beidzās labi.

— Tas tomēr ir ārkārtas gadījums, bet ar ko jūs nodarbojaties ikdienā?

— Galvenokārt, mēs risinām jautājumus, kas saistīti ar uzņēmumu saimniecisko darbību. Starp citu, runājot par jūras tiesībām, mēs sniedzam juridiskos pakalpojumus daudzām ar šo jomu saistītajām organizācijām. Piemēram, kādreiz pēc mūsu klienta – vienas no starptautisko jūrnieku arodbiedrības (šis klients ir noslēdzis ar mums līgumu par kompleksa juridisko apkalpošanu) – uzdevuma mēs panācām Latvijas jūrnieka atbrīvošanu no cietuma Minhenē, Vācijā.

Starp citu, viena no kompleksa juridiskās apkalpošanas priekšrocībām ir tāda, ka attiecīgie pakalpojumi, atkarībā no noslēgtajiem līgumiem, tiek garantēti ne tikai klienta uzņēmumam un viņam personīgi, bet arī viņa ģimenes locekļiem, neatkarīgi no tā, kur faktiski atrodas mūsu klients dotajā brīdī, no tā, tieši kurā laikā viņš ir griezies pie mums un no tā, cik lielā mērā mēs esam dotajā brīdī noslogoti.

Piemēram, man zvana biznesmenis no Ņujorkas un saka, ka viņam jānoformē dokumentu paketi. Es viņam: “Kas par problēmu? Griezies pie jebkura jūsu advokāta – viņš tev visu noformēs”. Taču biznesmenis atbild, ka nevēlas maksāt amerikāņu advokātam 250 dolāru stundā, un rezultātā mēs visu noformējam. Protams, mūsu tarifi ir pieņemamāki.

— Vai šo pakalpojumu ir izvēlējušās arī fiziskās personas vai tomēr pārsvarā jūs strādājat ar uzņēmumiem?

— Ap 80% no visa darba, kas attiecas uz komplekso juridisko apkalpošanu, tomēr saistīts ar biznesa jautājumu risināšanu. Uzņēmumu reģistrācija, reorganizācija, likvidācija, ieguldījumi nekustamajā īpašumā un daudz citu jautājumu.

Turklāt jāņem vērā, kā vairākus gadus mēs strādājam ar dažāda veida organizācijām (aviācijas, jūras, būvniecības u.c.), tāpēc esam uzkrājuši lielu pieredzi, kas ļauj mums jau iepriekš brīdināt savus klientus (kuriem ir noslēgts ar mums līgums par kompleksa juridisko apkalpošanu) par dažādu ārkārtas situāciju rašanās iespēju.

— Tomēr daudziem uzņēmumiem ir pašiem savi juristi. Kāpēc viņiem būtu nepieciešami arī jūsu pakalpojumi?

— Labi, iedomāsimies situāciju: firmā par juristu strādā jauns puisis. Viņš sastāda tipveida līgumus, zina kaut ko no darba tiesībām, var palīdzēt atsevišķos jautājumos. Taču diez vai viņam kādreiz bija saskarsme ar rūpnīcu privatizāciju vai lielām tiesas prāvām. Tāpēc, lai atrisinātu nopietnus jautājumus, biznesmenis griežas pie mums.

— Un kā ir ar ārvalstniekiem? Acīmredzot, viņi visbiežāk griežas uz lielu ārzemju juridisko biroju Latvijas filiālēm?

— Tas ir pilnīgi nepamatoti, jo mūsu vietējie juristi nemaz nav sliktāki. Nevēlos minēt nekādus nosaukumus, bet varu pateikt, ko saka ārzemnieki, kuri pārgāja uz juridisko apkalpošanu pie mums. Daži no viņiem bija šokā. Piemēram, firmas reģistrācijas noformēšana kādā ārzemju juridiskajā birojā viņiem maksāja 1000 (!) latu. Pēc tam mēs gājām paskatīties uz tiem dokumentiem, par kuru sastādīšanu tika paņemta summa 1000 latu apmērā – nekā īpaša tajos dokumentos nebija.

Aktuāli